miercuri, 28 mai 2008

Imaginati-va un nor de un miliard de tone de gaz lansandu-se de pe suprafata solara si apoi ... invartindu-se ca o roata. Un astfel de fenomen a avut loc pe 8 aprilie, cand o ejectie de masa coronala (CME) a aparut deasupra limbului.
La prima vedere o ejectie obisnuita. Totusi... in timp ce o parte a norului s-a rotit intr-o directie, celalalta parte s-a rotit in directia opusa.

Cercetatorii iau acum in calcul faptul ca acest mod de eruptie s-ar putea dovedi a fi foarte "normal". Aceasta inregistrare a CME a fost realizata cu ajutorul satelitului HINODE, satelit care, in prezent, are cea mai buna rezolutie de date in mai multe lungimi de unda. Au mai fost raportate numeroase alte "ciudatenii" care sunt studiate de cercetatori. Cel mai probabil ciclul solar 24 va fi unul plin de noi descoperiri.

Mai multe

marți, 20 mai 2008


Legea lui Hale: la sfarsitul saptamanii trecute au aparut pe Soare 4 regiuni active noi, raporteaza Stephen Ames din Hodgenville, Kentucky. Fiecare "regiune activa" este o pata mica sau o proto-pata care incearca sa apara. pe fotosfera.

Avand in vedere asezarea acestor pete raportata la ecuatorul solar, ele ilustreaza o lege fundamentala a petelor: legea lui Hale spune ca petele asezate de o parte si de cealalta a ecuatorului solar au polaritati magnetice opuse. Petele sunt in esenta magnetice, fiecare avand propriul "pol" nord si sud. Deasupra ecuatorului petele sunt aranjate S-N, iar dedesubtul sau sunt N-S.
Sursa

marți, 13 mai 2008

Erupţiile, unele din cele mai interesante fenomene de pe
Soare, pot produce foarte multe efecte atat asupra Soarelui, cat si asupra mediului interplanetar.
Ele pot cauza penele de curent sau pod produce aurore superbe .
Printre consecinţele cauzate Soarelui, descoperite de curand (1998), se numara si
cutremurele solare.

Fenomene fascinante prin tainele pe care inca le detin, cutremurele se pot manifesta ca
inele ce se propaga pe suprafata Soarelui. Undele fotosferice sunt, de
obicei foarte greu de observat datorita suprapunerii cu asa numitele "oscilatiile de
5 minute" (oscilatii globale si continue cu perioada de ~300s).
Folosind holografia helioseismica, aplicata hartilor doppler produse de instrumentul MDI de pe satelitul SOHO, se pot construi imaginile surselor
cutremurelor solare.


Aceasta tehnica a permis descoperirea a aproximativ 18
cutremure declansate de eruptii solare pe parcursul ciclului solar 23.

joi, 8 mai 2008

Explozie solara? In data de 26 Aprlie 2008 Soare a produs o eruptie fara ajutorul pe care il primeste de obicei de la o pata solara.


Eruptia a fost detectata de sateliti ca avand magnitudinea B3.8. La scurt timp dupa eruptie coronograful de pe SOHO a inregistrat o ejectie de masa coronala.
"Norul", in extinderea sa, nu a reusit sa socheze campul magnetic al Pamantului in zilele urmatoare.

Aceasta eruptie neobisnuita prin absenta petei solare, a provenit dintr-o portiune a Soarelui (de coordonate N08,E08) unde campul magnetic nu era indeajuns de intens incat sa formeze o pata vizibila.

Si totusi, campurile magnetice au fost prezente cu suficient de multa energie incat sa produca o explozie puternica.


Satelitul STEREO a inregistrat o unda de soc cu viteza de 1 000 000 m/h film 1 film 2.