joi, 22 noiembrie 2007

Hinode

HINODE (SOLAR-B) este al treilea satelit japonez in colaborare cu NASA, succesorul satelitului SOLAR-A, care a fost cunoscut sub numele de YOHKOH - o alta misiune de succes pentru observarea Soarelui in radiatii X.
Hinode inseamna "rasarit de Soare" in limba jaaponeza. Satelitul a fost lansat pe 23 septembrie a.c. de la Uchinoura Space Center (USC).


Acest satelit are la bord trei instrumente: un telescop optic solar(similar unui turn solar), un spectrometru EUV si un altul in radiatii X.
Satelitul a fost plasat pe o orbita solar-sincrona in jurul Pamantului, la o altitudine de 600 km. O astfel de orbita este una polara, in care satelitul trece la un anume meridian local la acelasi moment al zilei (timp local), adica are o pozitie sincronizata cu cea a Soarelui in raport cu punctul subsatelit.
Obiectivul stiintific al acestui satelit este de a furniza masuratori cantitative ale vectorului campului magnetic solar la o scara atat de mica incat sa observe tuburile de flux elementare.
Aceasta va permite studiul incalzirii coronale cat si schimbarile ce survin in timpul producerii unor fenomene ca eruptiile solare sau ejectiile coronale de masa. Modulatiile luminozitatii solare, generarea radiatiilor UV si X, crearea si distrugerea tuburilor magnetice de flux, eruperea si expansiunea atmosferei solare - toate acestea sunt obiective majore de studiu cu ajutorul observatiilor furnizate de HINODE.