miercuri, 25 iunie 2008

Cometele in drum spre Soare!

In 16 Iulie 2008, o cometa intra in campul vizual al SOHO dar nu mai iese. Este un rezultat obisnuit atunci cand o cometa kamikaze cu nucleul de gheata se apropie de Soare. Aceasta probabil a fost mebra a familiei Kreutz.

Zilnic unul sau doua fragmente trec pe langa Soare si se dezintegreaza. Cele mai multe sunt prea mici pentru a fi vizibile, dar din cand in cand, cele mai mari ne atrag atentia.

miercuri, 11 iunie 2008

Solar Probe+

NASA are o noua misiune: Solar Probe+, un satelit indeajuns de puternic sa viziteze insusi Soarele.
La cea mai mica distanta de Soare, Solar Probe+ se va afla la numai sapte milioane km sau noua raza solare de Soare. Acolo scutul de compozit-carbon trebuie sa reziste la temperaturi mai mari de 1400 K si sa supravietuiasca exploziei de radiatii la nivele pe care nu le-a experimentat niciun alt satelit inainte. De la distante atat de mici, Soarele va parea de 23 de ori mai mare decat in cerul vizibil de pe Pamant. Si ... bineinteles ca este alimentat cu energie solara!

Cele doua intrebari la care incearca sa raspunda Solar Probe+ sunt referitoare la temperatura ridicata a coroanei si la misterioasa accelerare a vantului solar.

Mai multe aici.

joi, 5 iunie 2008

Ulise la final...

Misiunea Ulise a fost lansata in Octombrie 1990 si proiectata initial pentru 5 ani de activitate in scopul explorarii partilor putin vizibile ale Soarelui, si anume cei doi poli.
Dupa mai bine de 17 ani de activitate misiunea se apropie de final.

Cantitatea uriasa de date furnizata de Ulise a schimbat pentru totdeauna viziunea cercetatorilor despre Soare si a efectelor sale asupra spatiului inconjurator. Ulise a monitorizat in permanenta si cantitatea de praf interstelar care intra in Sistemul Solar din spatiul interplanetar inconjurator.

Mai multe despre Ulise aici

marți, 3 iunie 2008

Ieri a putut fi observat un obiect in tranzit peste Soare.
Ca de obicei astronomii sunt pe receptie! John Stetson a realizat o fotografie a tranzitului Statiei Spatiale Internationale.
Totusi, ieri Statia parea mai mare decat de obicei. Raspunsul se afla in faptul ca naveta Discovery este in vizita, marind asftel profilul vizibil al Statiei.
Puteti vizualiza poza aici.