joi, 29 noiembrie 2007

Descoperire importanta


Venus Expres a determinat distanta pana la care vantul solar imprastie atmosfera planetei Venus. Aceasta descoperire poate fi o contributie importanta la intelegererea modului in care a evoluat planeta pentru a deveni atat de diferita fata de Pamant.
Se presupune ca vantul solar a suflat si imprastiat atmosfera planete de aproximativ 400 milioane ani.
Spre deosebire de Pamant, planeta Venus nu poseda un camp magnetic intrisec, menit sa protejeze planeta de actiunea vantului solar. Astfel, vantul solar interactioneaza direct cu atmosfera inalta a planetei. Aceasta interactiune este foarte importanta deoarece ea defineste conditiile la granita dintre atmosfera si spatiu, iar aceasta granita este foarte activa.
Activitatea solara controleaza aproape orice aspect al mediului inconjurator al planetei. Actiunea vantului solar duce la uscarea planetei - din atmosfera planetei se pierd ionii de hidrogen si oxigen.

duminică, 25 noiembrie 2007

STEREO


Misiunea spatiala STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory) a fost lansata pe 25 octombrie 2006 si consta in doua "observatoare spatiale" aproape identice (A si B) ce observa Soarele din doua unghiuri diferite. Cele 2 "observatoare spatiale" orbiteaza in jurul Soarelui, la o distanta de 1UA (unitate astronomica-in jur de 150 000 000 km), in apropierea planului ecliptic (planul ce contine traiectoria Pamantului in jurul Soarelui). Distanta dintre cele 2 observatoare spatiale creste cu 45 grade/an. Pe fiecare observator spatial sunt montate 4 pachete de instrumente:

1) Sun Earth Connection Coronal and Heliospheric Investigation (SECCHI) contine 4 instrumente: unul de observare in ultraviolet (EUVI), 2 coronografe in lumina alba (COR1 si COR2) si un instrument de observare a heliosferei (HI): structura 3D a fenomenelor solare
2) STEREO/WAVES (SWAVES): identifica exploziile radio interplanetare
3) In-situ Measurements of Particles and CME Transients (IMPACT): particule energetice si vectorul campului magnetic local
4) PLAsma and SupraThermal Ion Composition (PLASTIC): proprietati ale protonilor, particulelor alfa si ionilor grei.

STEREO este prima misiune spatiala ce furnizeaza masuratori stereoscopice ale Soarelui. Isi propune sa:
- Inteleaga cauzele si mecanismele initierii ejectiilor coronale de masa
- Caracterizeze propagarea ejectiilor coronale de masa in heliosfera
- Descopere mecanismele si locatia accelerarii particulelor energetice in coroana joasa si in mediul interplanetar

Mai multe informatii gasiti la http://stereo.gsfc.nasa.gov/.

joi, 22 noiembrie 2007

Hinode

HINODE (SOLAR-B) este al treilea satelit japonez in colaborare cu NASA, succesorul satelitului SOLAR-A, care a fost cunoscut sub numele de YOHKOH - o alta misiune de succes pentru observarea Soarelui in radiatii X.
Hinode inseamna "rasarit de Soare" in limba jaaponeza. Satelitul a fost lansat pe 23 septembrie a.c. de la Uchinoura Space Center (USC).


Acest satelit are la bord trei instrumente: un telescop optic solar(similar unui turn solar), un spectrometru EUV si un altul in radiatii X.
Satelitul a fost plasat pe o orbita solar-sincrona in jurul Pamantului, la o altitudine de 600 km. O astfel de orbita este una polara, in care satelitul trece la un anume meridian local la acelasi moment al zilei (timp local), adica are o pozitie sincronizata cu cea a Soarelui in raport cu punctul subsatelit.
Obiectivul stiintific al acestui satelit este de a furniza masuratori cantitative ale vectorului campului magnetic solar la o scara atat de mica incat sa observe tuburile de flux elementare.
Aceasta va permite studiul incalzirii coronale cat si schimbarile ce survin in timpul producerii unor fenomene ca eruptiile solare sau ejectiile coronale de masa. Modulatiile luminozitatii solare, generarea radiatiilor UV si X, crearea si distrugerea tuburilor magnetice de flux, eruperea si expansiunea atmosferei solare - toate acestea sunt obiective majore de studiu cu ajutorul observatiilor furnizate de HINODE.

luni, 19 noiembrie 2007

Micuta pata solara

Pata solara cu numarul 974, care a aparut pe suprafata solara acum doua zile, a devenit deja invizibila pentru telescoapele pamantene.

Dar satelitul japonez Hinode releva faptul ca pata este inca prezenta.

Iata de ce oamenii de stiinta numesc satelitul Hinode ca "un Hubble solar". Formatiunea remanenta a petei 974 nu este mai mare decat statul California. Telescopul optic solar (SOT) de pe Hinode poate discerne obiecte incepand de la 93 milioane mile ca marime.

In poza de mai sus se vede pata respectiva inconjurata de granulatia solara, de aspectul boabelor de orez fierband. Granulele solare au fost clasic desemnate ca zone de Soare calm, dar si celulele granulare au un anumit timp de viata si o dinamica insemnate.


marți, 13 noiembrie 2007

Gaura coronala

Gaura coronala:



Astazi, satelitul japonez Hinode monitorizeaza o gaura coronala
extinsa din atmosfera solara.
Gaurile coronale sunt regiuni ale coroanei solare mai putin dense si
avand camp magnetic deschis, fiind astfel surse de vant solar. Vantul
solar de mare viteza din aceasta gaura coronala este indreptat asupra
Pamantului si poate produce o furtuna geomagnetica. Observatorii de
aurore sunt alertati in acest sens.

luni, 12 noiembrie 2007

Scopul

Acest blog este dedicat popularizarii astronomiei solare si heliofizicii.

Anul Heliofizic International (februarie 2007- februarie 2009) va fi continuat de Anul International al Astronomiei (2009).
Amandoua evenimentele isi propun o apropiere mai mare a astronomiei de publicul larg.

Anul Heliofizic International extinde frontiera de expertiza IGY la granitele Heliosferei. Cinci teme majore de studiu sunt aprofundate:
- Evolutia si generarea structurilor magnetice solare si a tranzientilor coronali
- Transferul de energie si cuplarea proceselor
- Curgeri si circulatii ale plasmei
- Granite si interfete
- Studii sinoptice in trei dimensiuni ale sistemului Soare-Planeta-Heliosfera

IYA2009/AIA2009 are ca scop atat marcarea saltului monumental care a urmat dupa prima folosire de catre Galileo a lunetei pentru observatii astronomice, cat si descrierea astronomiei ca un efort stiintific global pasnic care uneste astronomii intr-o familie internationala, multiculturala, de oameni de stiinta care lucreaza impreuna pentru a gasi raspunsuri pentru unele dintre cele mai importante intrebari pe care le-a pus vreodata omenirea.